Batang Ai | Kulttuuria, perinteitä ja sademetsän elämyksiä

Batang Ai on suurenmoinen paikka jossa voit kokea Borneon sademetsät ja oppia Iban-heimon perinteitä. Paikallisilla yhteisöillä on kiehtova historia, erikoinen kulttuuri ja elämäntapa ja he kertovat niistä mielellään. Batang Aissa asuu myös Sarawakin suurin orankikanta. Kulttuuri, villieläimet ja kaunis luonto kirkkaine jokineen ja syvine sademetsineen tekee Batang Aista erinomaisen matkustuskohteen. Alue on myös tunnettu luontopohjaisen ekomatkailun mallikohteena.

Batang Ain 24 000 hehtaarin kansallispuisto ja Lanjak-Entimau 198 200 hehtaarin alue suojaavat suuren osan sademetsää. Lanjak-Entimaun naapurina on Indonesian puolella Kalimantanissa 771 200 hehtaarin Betuang-Karimun kansallispuisto. Mahdollinen uusi suojelualue Ulu Sungai Menyang suojelee edelleen 14 000 hehtaaria sademetsää. Nämä suojelualueet ovat tärkeitä maailmanlaajuiselle biologiselle moninaisuudelle ja erityisen tärkeitä uhanalaisille orangeille. Alue on myös tärkeä osa Heart of Borneo-aloitetta.

Batang Ai

Iban-heimo

Two elderly Ibans at their longhouse batang ai

Batang Ai on yksi Sarawakin Iban-heimon pääalueista. Useita Iban-yhteisöja on Batang Ain tekojärveen johtavan jokiverkoston varrella. Perinteisesti näissä yhteisöissä asutaan ns. pitkässätalossa ”longhouse”: pitkänomaisia taloja on rakennettu joen rannalle, ja niissä asuu aina kokonainen kylä. Joet ovat edelleen alueen pääasiallisia väyliä ja Iban-heimolaiset ovatkin taitavia veneilijöitä ohjatessaan pitkiä ja kapeita perämoottoriveneitään kivisissä koskissa.

Sarawakin Iban-heimon esi-isät tulivat 300–400 vuotta sitten Indonesian Kalimantanista. He asettuivat Batang Aihin ja sieltä on heimo myöhemmin levinnyt ympäri Sarawakia. Batang Ai sijaitsee suhteellisen syrjässä muusta maailmasta joten sen pitkätaloyhteisöt ovat onnistuneet säilyttämään paljon perinteisestä luonteestaan ja viehätyksestään.

Oranki

Batang Ai brochure Orang Utan

Pongo pygmaeus pygmaeus on uhanalainen orankilaji joita on ainoastaan Sarawakissa ja Länsi Kalimantan metsissä. Sarawakin hallitus tekee kaikkensa suojellakseen alueita jossa orangit asuvat. Batang Aissa ovat ihmiset ja apinat eläneet vierekkäin vuosikymmeniä mikä on hyvin erikoista.

Mitä tehdä Batang Aissa

Padon avulla muodostuneen järven rannalla olevasta lomakeskuksesta voi ottaa veneen tai kanootin ja vierailla rannalla sijaitsevissa pitkissätaloissa. Jos haluat yöpyä siellä auttaa paikalliset matkatoimistot varauksessa. Iban-heimo saa edelleen suurimman osan tuloistaan maanviljelystä mutta matkailusta on tulossa tärkeä lisä.

Batang Aissa voi myös vaeltaa. Kansallispuistossa on viisi eritasoista ja -pituista vaelluspolkua. Helpoin on 1,2 km ja pisin, vaativampi on 8,2 km. Borneo Adventure, Batang Ain matkailupioneeri, on pitkään tehnyt yhteistyötä paikallisasukkaiden kanssa ja kehittänyt vaelluspolkuverkoston Delok-joen yläosaan. Vaelluspolut kulkevat läpi sademetsän ja yksi poluista on Red Ape Trail joka kulkee läpi orankireviirin.

Batang Ai Batang Ai

Miten tänne pääsee

Batang Ai sijaitsee 275 km Kuchingista. Matka Kuchingista Batang Ain laiturille kestää noin neljä tuntia ja sen aikana pysähdytään muutamassa markkinakaupungissa: noin tunnin matkan päässä on Serian; Biduyahien markkinakaupunki. Puolentoista tunnin matka tuo meidät Lachaun rajakaupunkiin. Sieltä on mahdollista tehdä retki Sri Amanin kaupunkiin joka on mainittu Somerset Maughamin novelleissa. Sri Amanissa voi ihailla benakia (vuorovesiaaltoa) kun se nousee Batang Lupaa pitkin. Fort Alice, yksi Rajah Charles Brooken linnoituksista ylpeilee kukkulalla. Batang Ain laiturilta voit ottaa perinteisen pitkänveneen pitkääntaloon ja muihin nähtävyyksiin. Aiman Batang Ai Resort & Retreat harjoittaa säännöllistä lauttaliikennettä Batang Aissa.

Missä yöpyä

Batang Aissa on paljon eri yöpymisvaihtoehtoja, esimerkiksi järven rannalla Aiman Batang Ai Resort & Retreat. Delok-joen yläosassa on palkintoja voittanut Nanga Sumpa Lodge jota Borneo Adventure operoi. Heillä on myös kaksi viidakkoleiriä Mawangissa ja Lubok Kasaissa niille jotka haluavat asua lähempänä sademetsää. Borneo Transverse tarjoaa asumista järven rannalla Mengilingissä.

Batang Ai Batang Ai

 

Pictures for Batang Ai brochure (Web) 22.02-04

Batang Ai Aiman

 

 

 

 

Batang Ai Aiman

 

Batang Ai Aiman

Translation: Courtesy of Tourism Malaysia Stockholm

Location Map

  • Batang Ai Aiman

  • Batang Ai Aiman

  • Batang Ai

  • Batang Ai

  • frontpage Batang Ai

  • Batang Ai Aiman
  • Batang Ai Aiman
  • Batang Ai
  • Batang Ai
  • frontpage Batang Ai
Sri Aman