Batang Ai | Kultur, traditioner och regnskogsupplevelser

Batang Ai är en unik plats där du kan uppleva Borneos regnskogar och lära dig om Ibanfolkets traditioner. De lokala samhällena har fascinerande historia, speciell kultur och livsstil som de gärna berättar för resten av världen. I Batang Ai bor även Sarawaks största orangutangpopulation. Kulturen, djurlivet och den vackra naturen med klara floder och djupa regnskogar är ett utsökt resmål. Regionen är även känd som en modell i hållbarhet och naturbaserad ekoturism.

Ett stort regnskogsområde har skyddats genom Batang Ais 24 040 hektar stora nationalpark och Lanjak-Entimau naturreservat som täcker hela 192 800 hektar. Naturreservatet gränsar till den 771 200 hektar stora Betuang-Karimun nationalparken i Kalimantan Indonesien. Det föreslagna nya skyddsområdet Ulu Sungai Menyang kommer att skydda ytterligare 14 000 hektar regnskog. Dessa skyddsområden är viktiga globalt för den biologiska mångfalden och kanske särskilt viktiga för den utrotningshotade orangutangen. Området är även en viktig del av Heart of Borneo-initiativet.

Batang Ai

Ibanfolket

Two elderly Ibans at their longhouse batang ai

Batang Ai är ett kärnområde för Sarawaks Ibanfolk. Flera Ibansamhällen lever längs det nätverk av floder som rinner ut i Batang Ai-reservoaren. Traditionellt boende i dessa samhällen är ett långhus; avlånga hus byggda längs flodens stränder, som vart och ett innesluter en hel by under sitt tak. Floderna är fortfarande huvudsakliga vägar i området och Ibanfolket i Batang Ai är skickliga båtsmän som manövrerar i sina långsmala utombordare bland stenar och strömmar.

Förfäderna till Sarawaks Ibanbefolkning kom från Kalimantan för 300-400 år sedan. De slog sig ned i Batang Ai, varifrån de senare spred sig till andra områden runt om i Sarawak. Eftersom Batang Ai ligger relativt avskilt från omvärlden, har långhussamhällen lyckats bevara mycket av sin traditionella karaktär och charm.

Orangutangen

Batang Ai brochure Orang Utan

Pongo pygmaeus pygmaeus är en utrotningshotad orangutangart som enbart går att hitta i Sarawak och Västra Kalimantans skogar. Sarawaks regering kämpar för att skydda de områden där den idag lever. I Batang Ai har människor och apor levt sida vid sida i decennier; något som gör platsen väldigt speciell.

Saker att göra i Batang Ai

Från en semesteranläggning vid sjön som har formats tack vare en vattenkraftsdamm kan man åka båt eller paddla längs stränderna. Runt om sjön finns flera långhus att besöka. Vill man stanna i ett långhus över natten, kan man boka ett besök av lokala researrangörer. Ibanfolket får fortfarande största delen av sin inkomst av jordbruket, men turismen blir ett allt viktigare tillägg.

I Batang Ai finns många möjligheter att vandra. I nationalparken finns fem vandringsleder med varierande svårighetsgrad och längd. Den lättaste rundan är 1,2 km lång och den längsta, lite mer utmanande, är 8,2 km. Borneo Adventure, pionjären inom turism i Batang Ai, har länge samarbetat med lokalbefolkningen och tagit fram ett nätverk av vandringsleder i övre Deloks avrinningsområde. Turerna vindlar genom en blandning av primär och sekundär regnskog och inkluderar bland annat leden Red Ape Trail, som går genom ett orangutangrevir.

Batang Ai Batang Ai

Vägen dit

Batang Ai ligger 275 km från Kuching. Resan från Kuching till Batang Ais brygga tar omkring fyra timmar, inräknat stopp i några marknadsstäder: efter ungefär en timmes resa från Kuching kommer man till Serian; en Biduyah-marknadsstad och cirka en och en halv timme efter det når man gränsstaden Lachau. Från Lachau finns möjlighet att göra en avstickare till Sri Aman, en stad som finns omnämnd i en av Somerset Maughams noveller. Sri Aman är den rätta platsen att beskåda benak (en tidvattenvåg), när den rusar upp Batang Lupar floden och där Fort Alice, en av Rajah Charles Brooke’s fästningar, ståtar uppe på en kulle. När du anländer till Batang Ais brygga, kan du ta en traditionell långbåt till långhus och andra sevärdheter. Aiman Batang Ai Resort & Retreat driver regelbunden skytteltrafik från bryggan.

Var bor man

Det finns en mängd olika boendealternativ I Batang Ai, exempelvis Aiman Batang Ai Resort & Retreat som ligger vid sjön. I övre delarna av Delokfloden finns prisvinnande Nanga Sumpa Lodge som drivs av Borneo Adventure. De driver även två djungelläger i Mawang och Lubok Kasai för de som vill komma ännu närmare regnskogen. Borneo Transverse  erbjuder boende vid sjön i Mengiling.

Batang Ai Batang Ai

Pictures for Batang Ai brochure (Web) 22.02-04

Batang Ai Aiman

Aiman Batang Ai Resort & Retreat

Batang Ai Aiman

Batang Ai Aiman

Translation: Courtesy of Tourism Malaysia Stockholm

Location Map

  • Batang Ai Aiman

  • Batang Ai Aiman

  • Batang Ai

  • Batang Ai

  • frontpage Batang Ai

  • Batang Ai Aiman
  • Batang Ai Aiman
  • Batang Ai
  • Batang Ai
  • frontpage Batang Ai